Nannostomus marginatus
(Eigenmann, 1909)
Verklaring van de tekens

Familie : Lebiasinidae
Herkomst : Suriname, Guyana, Amazone
Lengte vd vis : 3,5 cm
Min.lengte aquarium : 40 cm
Deze kleinste van de Nannostomussoorten is zeer vreedzaam en in kleine aquaria heel goed samen te houden met andere kleiner blijvende soorten.  Het aquarium moet dicht beplant zijn.  Ook moet er voldoende vrije zwemruimte over blijven voor dit scholenvisje.  Over turf gefilterd water wordt zeer op prijs gesteld.  Voor liefhebbers van kleine soorten een must.

Als voer moet klein, levend voer worden gegeven in de vorm van Artemia en cyclops.  Ook fijngewreven droogvoer wordt geaccepteerd.

De kweek is niet echt eenvoudig.  Goed gevoerde ouderdieren kunnen paarsgewijs worden ingezet voor de kweek.  Het water moet extreem zacht zijn (tot 2 Kh) en ook zuur (6 Ph).  Bij gedempt licht worden enige tientallen eieren tussen planten afgezet en bevrucht.  Aangezien het eierrovers zijn is het aan te bevelen om een afzetrooster aan te brengen.  Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd.  Na 1-3 dagen komen de jongen uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met het fijnste stofvoer in de vorm van infusoriŽn en raderdiertjes.

Foto beschikbaar gesteld door :

Aquarium Dietzenbach

Synoniem : Nannostomus marginatus picturatus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik