Ophthalmotilapia nasuta
(Poll & Matthes, 1962)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Tangayikameer
Lengte vd vis : 18 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Buiten de broedtijd leven deze dieren in losse verbanden bij elkaar en zijn ze tamelijk vreedzaam.  Tijdens de broedtijd echter worden de mannetjes zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van andere soorten zeer agressief en onverdraagzaam.  Een territorium wordt ingericht.  Ze moeten gehouden worden in een zeer ruim aquarium met voldoende vrije zwemruimte.  Het aquarium moet verder worden ingericht met stenen zodat holen ontstaan.  De bodem moet bestaan uit fijn grind.  Harde planten zoals Anubias (stevig verankeren) worden met rust gelaten.  Een mannetje moet met meerdere vrouwtjes worden gehouden.

Het is een alleseter die zich hoofdzakelijk met insecten, mosselen en ook zachte planten voedt.  In de natuur eet hij detritus.

De kweek is vrij eenvoudig.  Tot 60 eieren worden door het vrouwtje afgezet en in de bek genomen.  Ze worden daarna met de eivlekmethode bevrucht.  De (verdikte) uiteinden van de borstvinnen werken dan als eivlek.  De jongen kunnen na het vrijlaten worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Ophthalmochromis nasutus, Ophthalmotilapia nasutus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik