Oreochromis variabilis
(Boulenger, 1906)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Victoriameer
Lengte vd vis : 28 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Tijdens de broedtijd is deze vis nogal agressief ten opzichte van andere vissen.  Aangelegde nesten worden dan door het mannetje sterk verdedigd.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Aangezien de vis nogal graaft en ook planten eet kunnen planten niet als decoratie worden gebruikt.  De bodem moet bestaan uit een dikke laag fijn zand.

Het is een alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd waarbij plantaardige kost zeker niet mag ontbreken.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is vrij eenvoudig.    Tot 500 eieren worden in een kratervormig nest afgezet en door het vrouwtje in de bek genomen.  De eieren worden bevrucht doordat het vrouwtje aan de genitaalpapil van het mannetje zuigt.  Als de jongen 1,5 tot 2 cm groot zijn worden ze door het vrouwtje vrij gelaten.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Kevin Bauman

Synoniemen : Tilapia variabilis, Nyasalapia variabilis, Sarotherodon variabilis
IUCN Red List Status : kritiek bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik