Otopharynx tetraspilus
(Trewavas, 1935)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Tamelijk vreedzame soort die in aquaria van voldoende grootte in een groep gehouden kunnen worden samen met andere vreedzame cichliden uit het Malawimeer.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Aangezien de dieren zich in het wild voornamelijk voeden met algen kunnen er geen al te zachte planten als decoratie worden gebruikt.  In het midden van het aquarium, dat voorzien moet zijn van een zandige bodem, moet voldoende vrije zwemruimte worden open gelaten.

Het zijn gemakkelijke alleseters waarbij een belangrijk gedeelte plantaardig moet zijn zoals spirulina.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is vrij eenvoudig.  In een kleine kuil worden een 40-tal eieren afgezet en onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen.  Daarna vindt de bevruchting plaats met behulp van de eivlekmethode.  Na een drietal weken verlaten de relatief grote jongen de bek van de moeder.  Ze kunnen eenvoudig worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Hans Meulblok

Synoniemen : Haplochromis tetraspilus, Cyrtocara tetraspilus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik