Pantodon buchholzi
(Peters, 1876)
Verklaring van de tekens

Familie : Pantodontidae
Herkomst : Nigeria, Kameroen, Zaïre
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Nederlandse naam : Vlindervis
Redelijk onverdraagzame oppervlaktevis die het beste samengehouden kan worden met vissen die de middelste en onderste waterlagen bevolken. Te kleine medebewoners worden als voedsel gezien. De soort beplanting is niet belangrijk maar enige drijfplanten worden wel op prijs gesteld. Het zijn goede springers dus dekruiten aanbrengen.

Als voedsel kan het beste levend voer in de vorm van vliegen, muggenlarven, mierenpoppen en kleine visjes gegeven worden. Soms ook droogvoer.

Bij afwisselend voeren zetten de dieren gedurende langere tijd 80-200 eieren per dag af. De eieren zijn zo licht dat ze naar het oppervlak stijgen. Daar kunnen ze met behulp van een lepel afgehaald worden en in een andere bak overgebracht worden. Bij 25 graden komen de jongen na 36 uur uit. Het opfokken van de jongen is zeer moeilijk.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Pantodon buccholzi, Pantodon buccholzii, Pantodon buchholtzi, Pantodon bucholzi, Pantodon buchholzi var. schizonotus, Pantodon buchholzi var. macrolepis
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik