Paratilapia polleni
(Bleeker, 1868)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Madagaskar
Lengte vd vis : 25 cm
Min. lengte aquarium : 200 cm
Van deze vis zijn de mannetjes ten opzichte van elkaar zeer agressief.  Ze moeten dan ook paarsgewijs worden gehouden.  Het aquarium moet worden ingericht met kienhout en wortels en verder aan de randen en achtergrond dicht worden beplant zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Een gedempte verlichting wordt zeer op prijs gesteld. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  De bodem moet bestaan uit fijn zand of grind.  Aangezien ze tijdens de broedtijd in de grond woelen is het noodzakelijk om gebruikte planten goed te verankeren.  In een aquarium dat groot genoeg is en goed is ingericht worden eventuele andere vissen die groot genoeg zijn, met rust gelaten. Te kleine vissen worden als voedsel gezien.  De soort staat inmiddels op de rode lijst van de IUCN

Als voedsel moet groot levend voer worden gegeven zoals insectenlarven, garnalen en kleine vissen.  Diepvriesvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  Tot 5000 (zeer kleine) eieren worden bij de bodem afgezet en bevrucht.  Ze worden in lange snoeren aan elkaar gekleefd.  Na 2 dagen komen de eieren uit en nog eens 4 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met infusoriŽn en een paar dagen later met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synonoemen : Paracara typus, Paratilapia typus, Paratilapia bleekeri
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik