Rasbora cephalotaenia
(Bleeker, 1852)
Verklaring van de tekens
Familie : Cyprinidae
Herkomst : MaleisiŽ, Borneo, Sumatra
Lengte vd vis : 14 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Vreedzame, levendige scholenvis die uitstekend geschikt is voor het gezelschapsaquarium.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan, terwijl in het midden zeer veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een zandige bodem wordt zeer op prijs gesteld.

Het zijn alleseters.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.  Ook mag plantaardig voedsel niet ontbreken.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is niet al te moeilijk.  Tot 100 eieren worden in zacht water (ong 5 Gh) tussen fijnbladerige planten afgezet en bevrucht.  Omdat het grote eierrovers zijn moeten de ouders na het afzetten verwijderd worden.  Na 24-48 uur komen de eieren uit.  Zodra de jongen vrij zwemmen moeten ze worden gevoerd met infuus en stofvoer.  Na een week kunnen Artemia-naupliŽn worden gegeven.  Om verontreiniging te voorkomen moet het water regelmatig worden ververst.

Foto beschikbaar gesteld door :

Chan Sow-Yan

Synoniem : Leuciscus cephalotaenia
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik