Parosphromenus paludicola
(Tweedie, 1952)
Verklaring van de tekens

Familie : Osphronemidae
Herkomst : MaleisiŽ, Thailand
Lengte vd vis : 4 cm
Min.lengte aquarium : 50 cm
Zeer vreedzame, af en toe enigszins schuwe vis die het beste paarsgewijs in een klein speciaalaquarium kan worden gehouden.  Indien het aquarium groot genoeg is kunnen meerdere paren gehouden worden.  Het aquarium moet dicht worden beplant.  Verder kan ter decoratie wortels en wat kienhout worden gebruikt.  Een donkere bodem en gedempt licht door middel van drijfplanten doen de kleur beter tot zijn recht komen.  Het is noodzakelijk dat het water tamelijk zuur en zeer zacht is.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven bijvoorbeeld in de vorm van Artemia.  Droogvoer wordt niet geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  De vissen kunnen het beste paarsgewijs voor de kweek worden ingezet.  Het water moet extreem zuur en zacht zijn.  De eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het mannetje neemt de broedzorg op zich tot de jongen vrij gaan zwemmen. Op dat moment moeten de ouders verwijderd worden.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en micro-worpjes.  Het is noodzakelijk om de kweekbak zeer schoon te houden.

Foto beschikbaar gesteld door :

Eric Naus

Synoniem : Parosphronemus paludicola
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik