Petrochromis famula
(Matthes & Trewavas, 1960)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Onderling is deze soort tamelijk agressief.  Om deze onderlinge agressie te dempen kan hij het beste worden samen gehouden met andere forse cichliden uit het Tanganyikameer zoals Tropheus.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat veel spleten en holen ontstaan die als schuilplaats kunnen worden gebruikt.  In het midden moet zeer veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Aangezien zachtere planten als voedsel worden gezien is het aan te raden om alleen maar de hardere soorten als decoratie te gebruiken.

In de natuur voedt deze vis zich met de zogenaamde "aufwuchs" op de stenen.  In het aquarium kunt u het beste spirulinavlokken geven, afgewisseld met watervlooien en Artemia.  Voedsel zoals Tubifex en encytreeŽn kan beter vermeden worden.

De kweek is niet al te moeilijk.  Het beste kan een mannetje met meerdere vrouwtjes worden gehouden.  Tot 50 eieren worden afgezet en bevrucht en vervolgens door het vrouwtje in de bek genomen.  Na ongeveer 4 weken verlaten de jongen voor het eerst de bek van de moeder.  Ze zijn dan al ongeveer een centimeter groot en kunnen worden groot gebracht met uitgezeefde watervlooien en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Magdalena Kwolek
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik