Placidochromis johnstoni
(GŁnther, 1894)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 17 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Tamelijk vreedzame soort die andere vissen over het algemeen met rust laat.  Alleen te kleine vissen kunnen als voedsel worden gezien.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Ook kunnen wat hardere planten zoals Vallisneria als decoratie worden gebruikt.  Zachtere planten worden aangevreten.  Een territorium wordt ingericht.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Enig plantaardig voedsel moet ook af en toe op het menu staan.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek kan vanwege de geringe overlevingskansen van de jongen in een gezelschapsaquarium het beste in een apart aquarium plaats vinden.  Tot 120 eieren worden in een broedkuil afgezet en bevrucht en daarna door het vrouwtje in de bek genomen.  Na 18 dagen verlaten de jongen voor het eerst de bek van de moeder maar keren er bij gevaar nog lange tijd naar terug.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Chromis johnstoni, Astatotilapia johnstoni, Cyrtocara johnstoni, Haplochromis johnstoni, Tilapia johnstoni, Cyrtocara johnstonii, Haplochromis johnstonii, Tilapia johnstonii, Haplochromis sexfasciatus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik