Eclectochromis ornatus
(Regan, 1922)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 20 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Van deze soort moet een mannetje worden gehouden met meerdere vrouwtjes.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen ontstaan.  Harde planten worden over het algemeen met rust gelaten en kunnen dus ook als decoratie worden gebruikt.  Een territorium wordt ingericht.  Een flinke filtering en regelmatige waterverversing worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet levend voer in de vorm van bijvoorbeeld muggenlarven en Artemia worden gegeven.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 70 eieren worden afgezet en door het vrouwtje in de bek genomen.  Ze worden door het mannetje bevrucht met behulp van de eivlekmethode.  Na de bevruchting trekt het vrouwtje zich tussen de rotsen terug.  Na 3-4 weken verlaten de jongen voor het eerst de bek van het vrouwtje.  Ze worden daarna nog een tweetal weken verzorgd.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :
Magdalena Kwolek
Synoniemen : Haplochromis ornatus, Cyrtocara ornata, Protomelas ornatus, Haplochromis festivus, Cyrtocara festiva, Cyrtocara festivus, Eclectochromis festivus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik