Pseudocrenilabrus multicolor
(Schöller,1903)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : Uganda, Kenia, Tanzania
Lengte vd vis : 11 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Buiten de paartijd tamelijk vreedzame vis, maar gedurende de paartijd bouwt hij een territorium waar alle andere vissen uit worden verdreven.  Het is aan te raden om meerdere vrouwtjes samen met een mannetje te houden, waarbij het belangrijk is dat ieder vrouwtje haar eigen hol heeft om zich terug te trekken.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stevig verankerde planten, kienhout, wortels en stenen. In het midden moet voldoende vrije zwemruimte worden open gelaten.  In de paartijd wordt de bodem omgewoeld.

Het zijn alleseters.  Er moet dus afwisselend worden gevoerd met levend, diepvries en droogvoer.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  Er wordt een kuil in de bodem gegraven en daarin worden 80-100 eieren afgezet en bevrucht.  Na het afzetten worden de eieren door het vrouwtje in de bek genomen.  Het beste kan het vrouwtje nu in een aparte bak worden onder gebracht waar ze in alle rust haar jongen uit kan broeden.  Na een week verlaten de jongen voor de eerste keer de bek van het vrouwtje, maar bij gevaar worden ze nog geruime tijd terug genomen.
Foto beschikbaar gesteld door :
Kevin Bauman

Synoniemen : Chromis multicolor, Haplochromis multicolor, Hemihaplochromis multicolor, Paratilapia multicolor, Pseudocrenilabrus multicolor multicolor, Pseudocrenilabrus multicolor victoriae
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik