Pseudotropheus perspicax
(Trewavas, 1935)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Deze soort is zeer agressief.  Het is dan ook het beste om een mannetje met minimaal drie vrouwtjes te houden zodat de agressie enigszins kan worden verdeeld.  Het is ook niet aan te raden ze samen te houden met kleinere soorten.   Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Een territorium wordt ingericht.

In de vrije natuur grazen deze dieren de rotsen af tussen de "aufwuchs" naar kleine eencelligen.  In het aquarium kan men ze voer geven met een hoog plantaardig aandeel zoals spirulina.  Voedsel met een hoog proteÔnegehalte moet ten enen male vermeden worden omdat dan darmstoornissen kunnen optreden.

De kweek is niet moeilijk.  Een klein aantal eieren worden op een steen afgezet en onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen waarna ze door het mannetje worden bevrucht met behulp van de eivlekmethode.  Het vrouwtje trekt zich daarna terug tussen de rotsen om de eieren verder uit te laten komen.  Na 25 dagen verlaten de jongen de bek en kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en wat later met fijngewreven (plantaardig) droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Kevin Bauman

Synoniem : Melanochromis perspicax
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik