Pterolebias longipinnis
(Garman, 1895)
Verklaring van de tekens

Familie : Rivulidae
Herkomst : BraziliŽ, Paraguay, Bolivia, ArgentiniŽ
Lengte vd vis : tot 15 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Deze soort mag zeker niet in een te klein aquarium worden gehouden omdat hij dan agressief gaat reageren op zijn mede-bewoners.  Hij kan het beste in een speciaalaquarium worden gehouden.  Aan te bevelen is om ťťn mannetje met meerdere vrouwtjes te houden.  Als er meerdere mannetjes worden gehouden onderdrukt het dominante mannetjes de overige mannetjes.  Die verkommeren dan snel.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Vooral vliegjes zorgen ervoor dat de vis prachtig uitkleurt.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  De eieren worden voortdurend afgezet en bevrucht tussen fijnbladerige planten zoals javamos. Ook kan turfmolm worden gebruikt om eieren af te zetten.  Iedere veertien dagen kan het mos cq turfmolm verwijderd worden.  Het mos moet zachtjes worden uitgeknepen en vochtig worden bewaard gedurende 3-4 maanden bij een temperatuur van 25-30 graden.  Na het opgieten van vers water komen de jongen onmiddellijk uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  Als ze vaak worden gevoerd en het water wordt regelmatig ververst groeien de jongen zeer snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Vasco Gomes

Synoniemen : Pterolebias bokermanni, Rivulichthys luelingi, Pterolebias luelingi
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik