Pyrrhulina vittata
(Regan, 1912)
Verklaring van de tekens

Familie : Lebiasinidae
Herkomst : Bolivia, BraziliŽ, Peru
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 60 cm
Vreedzame vis die uitstekend in het gezelschapsaquarium kan worden samen gehouden met andere vreedzame kleine soorten.  Ofschoon het geen echte scholenvis is moet hij toch wel in een groepje gehouden worden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant terwijl er in het midden tamelijk veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een gedempte verlichting door middel van drijfplanten en een flinke filtering worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  Droogvoer wordt slechts zelden geaccepteerd.

De kweek is niet al te moeilijk.  Tot 300 eieren worden op een blad afgezet en bevrucht.  Het is aan te raden om na het afzetten het vrouwtje te verwijderen.  Het mannetje neemt de broedzorg op zich tot na twee dagen de jongen uitkomen.  Het is noodzakelijk om dan ook het mannetje te verwijderen.  Twee tot drie dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze zijn vrij eenvoudig groot te brengen met infusoriŽn en enkele dagen later met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Lance R. Peck

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik