Stigmatochromis pholidophorus
(Trewavas, 1935)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 16 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Agressieve roofvis, waarbij een mannetje altijd moet worden samen gehouden met meerdere vrouwtjes.  In een zeer groot aquarium kunnen meerdere mannetjes gehouden worden. Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  De bodem moet uit fijn zand bestaan.  Eventuele planten worden met rust gelaten.  Alleen als ze goed gevoerd worden kunnen ze met kleinere vissen worden samen gehouden aangezien die als voedsel worden gezien.  Een krachtig filter en een regelmatige waterverversing zijn noodzakelijk. 

Als voedsel moet afwisselend levend of diepvriesvoer worden gegeven in de vorm van kleine visjes, mossels en insectenlarven.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  De eieren worden door het vrouwtje afgezet en onmiddellijk in de bek genomen. Ze worden daarna door het mannetje met behulp van de eivlekmethode bevrucht. Het vrouwtje trekt zich vervolgens tussen de rotsen terug. De broedtijd bedraagt ongeveer 3 weken.  Als de jongen de bek verlaten kunnen ze worden gevoerd met Artemia-naupliŽn.
Foto beschikbaar gesteld door :
Hans Meulblok

Synoniemen : Haplochromis pholidophorus, Cyrtocara pholidophorus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik