Synodontis multipunctatus
(Boulenger, 1898)
Verklaring van de tekens

Familie : Mochokidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Nederlandse naam : Koekoekmeerval
Een vreedzame vis die ideaal is om met cichliden uit de meren in Oost Afrika samen te houden. De vis houd van hard nitraat-arm water. Er moet dus regelmatig water ververst worden. Ook is het aan te bevelen om wat zout toe te voegen. (1 theelepel op 10 liter water). Het aquarium kan ingericht worden met stenen zodat holen ontstaan.

Het is een alleseter met een voorkeur voor levend voer en slakken. Ook droogvoer wordt geaccepteerd.

Op zoek naar kweekresultaten kwam ik het volgende tegen : Deze vis wordt ook wel de koekoekmeerval genoemd. Hij gebruikt namelijk andere vissen, tw muilbroeders om zijn jongen groot te brengen. Zodra de muilbroeders aanstalten maken om hun eieren af te zetten deponeert deze soort er zijn eieren tussen. Die worden dus tezamen met de eieren van de muilbroeder uitgebroed. Ze komen na 2-3 dagen uit, veel eerder als de jongen van de gast-vis. Als eerste eten ze die eieren op. Als ze die allemaal opgegeten hebben zijn ze groot genoeg voor Artemia.

Foto beschikbaar gesteld door :
Cichlids Forever
Synoniem : Synodontis multipunctata
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik