Thorichthys ellioti
(Meek, 1904)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Zuid Oost Mexico
Lengte vd vis : 16 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Deze soort kan in een voldoende groot aquarium met meerdere paartjes worden verzorgd.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Ook kunnen stevige planten als decoratie worden gebruikt.  Deze planten moeten dan wel stevig verankerd worden omdat de soort vooral in de broedperiode nogal in de bodem graaft.  Er bestaan van deze soort meerdere verschillende populaties die in het aquarium bij voorkeur niet door elkaar gehouden moeten worden omdat op die manier vrij eenvoudig ongewenste kruisingen kunnen ontstaan.

Als voedsel moet niet al te groot levend voer worden gegeven.  Ook diepvries- en droogvoer wordt geaccepteerd.  Tubifex en rode muggenlarven kunnen beter niet worden gegeven.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  100-300 eieren worden op een substraat afgezet en bevrucht.  Na drie dagen komen de jongen uit en worden dan in tevoren gegraven broedkuilen onder gebracht.  Nog eens drie dagen later zwemmen ze vrij.  Beide ouders bemoeien zich met de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.  Per jaar kunnen meerdere nesten worden groot gebracht.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Cichlasoma ellioti, Heros maculipinnis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik