Tyrannochromis macrostoma
(Regan, 1922)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 30 cm
Min.lengte aquarium : 300 cm
Aangezien deze vis een echte rover is kunnen ze alleen maar worden samen gehouden met vissen die niet veel kleiner zijn.  Kleinere vissen worden als voedsel gezien.  Het aquarium moet ook zeer groot zijn.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Enkele stevige verankerde planten kunnen ook als dekoratie worden gebruikt.  Een fijne zandbodem en voldoende vrije zwemruimte zijn noodzakelijk.  Een regelmatige flinke waterverversing en stevige filtering worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet stevig, levend voer worden gegeven in de vorm van vis en insectenlarven.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  Tot 150 eieren worden afgezet en bevrucht.  Na bevruchting worden de eieren door het vrouwtje in de bek genomen en verder daar uitgebroed.  Het is verstandig om het vrouwtje na het afzetten uit te vangen en in een apart aquarium onder te brengen.  De jongen worden nog vrij lange tijd na het uitzwemmen door het vrouwtje verzorgd.  De jongen accepteren al zeer snel alle gangbare voedelsoorten.

Foto beschikbaar gesteld door :

Cichlids forever

Synoniemen : Haplochromis macrostoma, Cyrtocara macrostoma
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik