Xenotilapia ochrogenys
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 11 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Deze vis, die in een groep gehouden moet worden, is over het algemeen tamelijk vreedzaam.  Alleen in de paartijd wordt hij wat agressiever en wordt er een territorium ingericht.  Het aquarium moet ruim genoeg zijn om een groep te kunnen huisvesten. De bodem moet uit fijn zand bestaan.  Een regelmatige waterverversing wordt zeer op prijs gesteld.  Het aquarium kan verder ingericht worden met stenen waardoor grenzen van een territorium kunnen worden bepaald. 

Het zijn gemakkelijke alleseters.  Er moet dus gevarieerd gevoerd worden met levend, diepvries- en droogvoer.

De kweek is niet eenvoudig. Een flinke waterverversing schijnt te helpen om het proces te bevorderen.  Voor het afzetten wordt een grote kratervormige kuil gegraven.  Nadat de eieren zijn afgezet worden ze door het mannetje bevrucht en vervolgens door het vrouwtje in de bek genomen.  Na 3 weken verlaten de jongen de bek van de moeder.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik
         

Met medewerking van Aquabeek