Archocentrus centrarchus
(Gill, 1877)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nicaragua, Costa Rica
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Buiten de paartijd is deze vis tamelijk rustig en vreedzaam.  Alleen ten opzichte van soortgenoten is hij tamelijk agressief.  Het aquarium moet ingericht worden met stenen, kienhout en wortels zodat veel holen en schuilplaatsen ontstaan.  Ook kunnen op sommige plaatsen grote planten worden gebruikt ter decoratie.  Een gedempte verlichting door middel van drijfplanten wordt zeer op prijs gesteld.  Een waterverversing van 50 % per week is noodzakelijk om deze vis in kweekconditie te brengen.

Het is een gemakkelijke alleseter.  Er kan dus voor voldoende variatie op het menu worden gezorgd.

De kweek is niet zo moeilijk.  Meer dan 500 eieren worden op recht opstaande stenen of wortels afgezet en bevrucht.  Bij een temperatuur van 27 graden komen de larven na 3 dagen uit.  Ze worden dan "opgehangen" aan wortels of bealgde stenen.  Als ze vrij zwemmen neemt ook de vader deel aan de bescherming en verzorging van de jongen.  Die kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en wat later met fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Cichlidsforever

Synoniemen : Heros centrarchus, Cichlasoma centrarchus, Herichthys centrarchus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik