Carnegiella strigata
(GŁnther, 1864)
Verklaring van de tekens

Familie : Gasteropelecidae
Herkomst : Guyana
Lengte vd vis : 4 cm
Min.lengte aquarium : 50 cm
Nederlandse naam : Marmerbijlzalm
Vreedzame scholenvis die de bovenste waterlagen bewoont. Er moet voldoende open zwemruimte zijn maar voor het overige kan het aquarium ingericht worden met planten en drijfplanten.

Als voedsel wordt het beste zwarte muggenlarven en fruitvliegjes gegeven, maar ook droogvoer wordt geaccepteerd. Het voer dat naar beneden zakt wordt niet meer gegeten.

De kweek is redelijk eenvoudig. Als de dieren goed gevoerd zijn moet de bak donker gemaakt worden. Het water moet zacht en zuur zijn. PH 5,5-6,5. De eieren worden na fel jagen tussen de wortels van drijfplanten afgezet. De eieren vallen naar de bodem en de ouders moeten worden verwijderd. Na 30 uur komen de jongen uit en zwemmen na 5 dagen vrij. Ze moeten met het fijnste stofvoer gevoerd worden. Na de 7e dag kunnen ze Artemia-naupliën aan.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Gasteropelecus strigatus, Carnegiella strigata strigata, Gasteropelecus fasciatus, Carnegiella strigata fasciata, Carnegiella strigata vesca, Carnegiella vesca, Carnegiella strigata marowini, Carnegiella strigata surinamensis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik