Devario pathirana
(Kottelat & Pethiyagoda, 1990)
Verklaring van de tekens

Familie : Cyprinidae
Herkomst : Sri Lanka
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 60 cm
Een vreedzame die zeer goed in een groep gehouden kan worden in het gezelschapsaquarium. In zijn natuurlijke omgeving is deze vis al bijna verdwenen. Hij staat dan ook op de rode lijst van bedreigde diersoorten en wordt slechts in zeer beperkte mate nog geŽxporteerd.  Deze vis wordt  inmiddels commercieel gekweekt. Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant, terwijl in het midden veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een sterke waterstroming wordt op prijs gesteld.

Het zijn insecteneters.  Als voedsel zijn dus fruitvliegjes e.d. uitstekend geschikt.

De kweek is niet moeilijk.  Het kweekaquarium moet worden voorzien van wat fijnbladerige planten en een laag knikkers.  Tot 200 eieren worden tussen de planten afgezet en bevrucht.  Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd.  Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 24-48 uur uit.  Enige dagen later zwemmen ze vrij en kunnen worden gevoerd met infuus en later met fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Fischhaus Zepkow
Synoniem : Danio pathirana
IUCN Red List Status : bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik