Dimidiochromis strigatus
(Regan, 1922)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 250 cm
Roofzuchtige vis die niet met te kleine vissen kan worden samen gehouden aangezien die dan als voedsel worden gezien.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen ontstaan.  In het midden moet zeer veel ruimte worden open gelaten met een open zandbodem aangezien zij grote kratervormige nesten bouwen en dus zeer veel ruimte nodig hebben.  Een territorium wordt ingericht.  Als beplanting kan Vallisneria worden gebruikt.  Op een mannetje moeten meerdere vrouwtjes worden gehouden om de agressie te verdelen.

In hun natuurlijke omgeving eten ze vooral kleine vis en kreeftachtigen.  In het aquarium kunnen ze gevoerd worden met levend voer zoals Mysis, Artemia, kleine visjes en mosselen.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek in het aquarium is niet al te moeilijk.  Tot 250 eieren worden in een kratervormig nest afgezet en bevrucht.  Hierna worden ze onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen en verder daar uitgebroed.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Haplochromis strigatus, Cyrtocara strigata
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik