Epiplatys dageti
(Poll, 1953)
Verklaring van de tekens

Familie : Nothobranchiidae
Herkomst : West Afrika
Lengte vd vis : 7 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Jonge dieren van deze soort zijn levendige, verdraagzame vissen, maar naarmate ze ouder worden worden ze onverdraagzamer en vallen ze iedere vis in de buurt aan en worden roofzuchtig. Het aquarium moet ingericht worden met dichte beplanting. Er moet voor voldoende vrije zwemruimte gezorgd worden. Een donkere bodem en wat drijfplanten worden op prijs gesteld.

Het zijn alleseters met een voorkeur voor levend voer. Op latere leeftijd ook kleinere vissen.

De kweek is zeer eenvoudig. Het kweekaquarium moet enigszins verduisterd worden en uitgerust worden met Riccia en andere fijnbladerige planten. De 200-300 eieren worden daartussen gedurende een langere periode afgezet. Na het afzetten moeten de plantjes met eieren verwijderd worden. De eieren komen na 8-10 uit. De jongen kunnen met fijn stofvoer grootgebracht worden.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
 
Synoniemen : Aplocheilus dageti, Epiplatys dageti dageti, Poecilia sexfasciata, Lycocyprinus sexfasciatus, Epiplatys dageti monroviae, Aplocheilichthys spilauchen, Epiplatys sexfasciatus, Haplochilus sexfasciatus, Haplochilus infrafasciatus, Epiplatys chaperi, Haplochilus chaperi, Panchax chaperi
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik