Herichthys bartoni
(Bean, 1892)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Mexico
Lengte vd vis : 18 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Vrij robuuste soort die vooral in de paartijd vrij agressief kan zijn ten opzichte van medebewoners.  Hij moet dan ook samen gehouden worden in gezelschap van andere niet al te kleine vissen.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout zodat schuilplaatsen ontstaan.  De bodem moet bestaan uit fijn zand en alleen stevige, goed verankerde planten kunnen worden gebruikt als decoratie.  Het is aan te raden om een zestal jonge exemplaren aan te schaffen zodat er zich een paar vormt.  De overige vissen moet moet men daarna verwijderen.

Als voer moet fors levend voer worden gegeven.  Ook diepvries- en droogvoer wordt geaccepteerd.  Ook plantaardige kost mag niet op het menu ontbreken.  Voorzichtig zijn met runderhart en tubifex.

De kweek is bij een goed passend koppel tamelijk eenvoudig.  Tot 300 eieren worden op een afzetsubstraat dat enigszins verstop ligt afgezet en bevrucht.  Na 3-4 dagen komen de jongen uit en worden ze in broedkuilen onder gebracht.  Beide ouders houden zich geruime tijd intensief met de broedzorg bezig.  Een goed koppel kan meerdere legsels per jaar groot brengen.

Foto beschikbaar gesteld door :
Brian Traas
Synoniemen : Acara bartoni, Cichlasoma bartoni
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik