Labidochromis freibergi
(Johnson, 1974)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Een van de kleinere cichliden uit het Malawimeer die vrij eenvoudig te houden is.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat voldoende schuilplaatsen ontstaan.  Planten worden over het algemeen met rust gelaten.  Om een te grote onderlinge agressie te vermijden is het aan te raden om meerdere mannetjes en twee tot drie vrouwtjes per mannetje samen te houden.  Een krachtige filtering en een flinke waterverversing van 20 procent per twee weken worden zeer op prijs gesteld.

Het is een alleseter, waarbij vooral ballastrijk voedsel gegeven moet worden.  Rode muggenlarven moeten vermeden worden aangezien hierdoor snel darmstoornissen optreden.

De kweek is redelijk eenvoudig.  20-30 eieren worden afgezet, door het vrouwtje in de bek genomen en door het mannetje met behulp van de eivlekmethode bevrucht.  Het vrouwtje trekt zich daarna tussen de rotsen terug.  Na een drietal weken verlaten de jongen de bek van de moeder en worden ze over het algemeen verder aan hun lot over gelaten.  Ze kunnen eenvoudig worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Alan Nicholson
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik