Oreochromis leucostictus
(Trewavas, 1933)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Uganda
Lengte vd vis : 28 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Over het algemeen vrij rustige, vreedzame soort die het beste kan worden samen gehouden met andere rustige cichliden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Enige vlakke stenen als afzetsubstraat worden op prijs gesteld.  Aangezien het grote planteneters zijn kunnen planten niet als decoratie worden gebruikt.  In de vrije natuur kan deze vis geruime tijd overleven in belangrijk warmer water.  Ze mogen dus niet te koud worden gehouden.

Het zijn grote alleseters.  Er moet dus volop variatie in het menu worden gebracht terwijl ook plantaardige kost zeker niet op het menu mag ontbreken.

De kweek is niet moeilijk.  Tot 100 eieren worden op een substraat of een kuil afgezet en bevrucht.  Daarna worden de eieren door het vrouwtje in de bek genomen.  Na 23 dagen verlaten de jongen voor het eerst de bek maar worden bij gevaar en 's nachts nog geruime tijd terug genomen.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Michael Luig

Synoniemen : Tilapia leucosticta, Sarotherodon leucosticta, Sarotherodon leucostictum, Sarotherodon leucostictus, Oreochromis leucostrictus, Tilapia leucostica, Tilapia trewavasae
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik