Protomelas spilonotus
(Trewavas, 1935)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 23 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Over het algemeen is deze soort tamelijk vreedzaam. Ze kunnen worden samen gehouden met andere niet-agressieve soorten.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Een zandige bodem wordt zeer op prijs gesteld.  Het is aan te raden om een mannetje met meerdere vrouwtjes samen te houden.  Een regelmatige waterverversing is noodzakelijk.

Het zijn gemakkelijke alleseters.  Er moet dus gezorgd worden voor voldoende variatie op het menu.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  Tot 100 eieren worden op een vlakke steen afgezet, door het vrouwtje in de bek genomen  en met behulp van de eivlekmethode bevrucht.  Hierna trekt het vrouwtje zich tussen de rotsen terug.  Na ruim 3 weken verlaten de jongen de bek van de moeder voor de eerste keer en enkele dagen later worden ze niet meer toegelaten.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Cichlids forever

Synoniemen : Haplochromis spilonotus, Cyrtocara spilonotus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik