Pseudotropheus crabro
(Ribbink & Lewis, 1982)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Als u deze soort wilt houden is het verstandig om een mannetje te houden met meerdere vrouwtjes.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Verder kunt u snel groeiende, harde planten gebruiken (zoals reuzenvallisneria).  Er moet ook voldoende vrije zwemruimte zijn.  Van een territorium is nauwelijks sprake.  Aangezien het grote eters zijn en dus veel afval produceren is een krachtig filter noodzakelijk.  Ook is het aan te raden regelmatig een groot gedeelte van het water te verversen.

Het is een grote alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie worden gezorgd.  Het is belangrijk in de gaten te houden dat ze niet te veel eten.  Hierdoor kunnen spijsverteringsproblemen ontstaan.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Nadat de 20-60 eieren zijn afgezet worden ze door het vrouwtje in de bek genomen en door het mannetje bevrucht met behulp van de eivlekmethode.  De jongen verlaten na 20-24 dagen voor het eerst de bek van de moeder.  Ze zijn dan al groot genoeg voor Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer. 

Foto beschikbaar gesteld door :
Arie Hameeteman
Synoniemen : Melanochromis crabro, Maylandia crabro
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik