Pseudotropheus demasoni
(Konings, 1994)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Onderling zijn deze vissen tamelijk agressief.  Het is dan ook het beste om een mannetje te houden samen met meerdere vrouwtjes.  Op deze manier kan de agressie enigszins verdeeld worden.  In een groter aquarium met voldoende schuilplaatsen kunnen ook wel meerdere mannetjes worden gehouden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Een regelmatige flinke waterverversing is noodzakelijk.

In de natuur voeden deze dieren zich met algen en de z.g. "aufwuchs" op de rotsen.  In het aquarium kan plantaardig voer in de vorm van spirulina worden gegeven.  Het prote´negehalte van het voer mag absoluut niet te hoog zijn omdat dan eenvoudig darmstoornissen (met fatale afloop) kunnen optreden.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  Een klein aantal eieren worden op een steen afgezet, door het vrouwtje in de bek genomen en met behulp van de eivlekmethode bevrucht.  Het vrouwtje trekt zich daarna tussen de rotsen terug.  Na enige tijd verlaten de jongen de bek.  Ze kunnen worden groot gebracht met kleine Cyclops en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik