Pyrrhulina laeta
(Cope, 1872)
Verklaring van de tekens

Familie : Lebiasinidae
Herkomst : Guyana's, Brazilië, Peru
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 90 cm
Vreedzame, zwemlustige vis voor de bovenste waterlagen die in een groep gehouden moet worden en uitstekend geschikt is voor het gezelschapsaquarium.  Het aquarium moet dicht worden beplant met onder meer grootbladerige planten zodat schuilplaatsen ontstaan, maar er moet ook op bepaalde plaatsen in de bovenste waterlagen voldoende vrije zwemruimte over blijven.  Ook worden de planten gebruikt om eieren af te zetten.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van insecten die op het wateroppervlak drijven.  Diepvries- en droogvoer wordt echter ook geaccepteerd.

De kweek in het aquarium is al gelukt.  In een goed beplante kweekbak  moeten de dieren paarsgewijs worden ingezet.  Na het afzetten van de eieren moet het vrouwtje worden verwijderd.  Het mannetje neemt de broedzorg op zich.  Als de jongen zijn uit gekomen moet ook het mannetje verwijderd worden.  Zodra de jongen vrij zwemmen kunnen ze worden groot gebracht met infusoriën en wat later met fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

G. Höhner

Synoniem : Holotaxis laetus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik