Symphysodon discus
(Heckel, 1840)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Amazone, Rio Negro en Xingu
Lengte vd vis : 20 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Rustige, vreedzame scholenvis. Alleen tijdens de broedtijd heeft hij territoriale neigingen. Hij kan uitstekend met andere rustige vissen gehouden worden, maar komt toch het beste tot zijn recht in een speciaalaquarium, mede gezien de vrij hoge temperaturen die hij vraagt. Het aquarium moet minimaal 50 cm hoog zijn en moet worden ingericht met kienhout en wortels en een zachte bodemgrond. De bak moet matig worden beplant en niet al te fel worden belicht. Het is geen beginnersvis.

Als voer moet levend voer gegeven worden.  Er kan dus volop gevarieerd worden.  Het verdient aanbeveling het levend voer eerst in te vriezen ivm eventuele parasieten.  Ook kan men kant en klaar discusplaat bij de handel kopen.  Droogvoer moet slechts als aanvulling worden gegeven.

De kweek is ook bij een goed bij elkaar passend stel met de juiste watercondities (Ph 6 en Gh 1-3) niet echt eenvoudig. Enige honderden eieren worden afgezet op een blad of steen. Beide ouders beoefenen de broedzorg. Na het uitkomen eten de jongen de eerste tijd van het huidsecreet dat door de ouders wordt afgescheiden. Over de kweek van discussen hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniem : Symphysodon discus willischwartzi
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik