Xenotilapia papilio
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tangayikameer
Lengte vd vis : 9 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Deze vis moet in groepjes worden gehouden waarbij zich ook buiten de broedtijd onderlinge agressie voort doet.  Er moet dus wel voldoende ruimte aanwezig zijn.  De bodem moet bestaan uit fijn zand met enige platte stenen.  Eventuele planten worden met rust gelaten.  Ze kunnen probleemloos met andere cichliden uit het Tanganyikameer worden samen gehouden.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van watervlooien en muggenlarven.  Plantaardig voer zoals fijngehakte spinazie mag ook niet op het menu ontbreken.  Droog- en diepvriesvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Er is bij deze soort sprake van een sterke paarbinding.  De eieren worden afgezet en bevrucht op een vlakke steen en vervolgens door het vrouwtje in de bek genomen.  Na 1 tot 2 weken worden de larven overgedragen aan het mannetje.  Als de jongen vrij zwemmen worden ze beurtelings bij gevaar door de ouders in de bek genomen.  Deze broedzorg vindt gedurende een maand plaats.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

met medewerking van Aquabeek

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik