Rocio octofasciata
(Regan, 1903)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Midden Amerika,Zuid Mexico
Lengte vd vis : 20 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Nederlandse naam : Jack Dempsey
Een onverdraagzame en bijterige vis, die een territorium opbouwt. Zijn bijnaam is Jack Dempsey. (een voormalig bokskampioen) Het is een echte graver en eet planten. De bak moet dus ingericht worden met stenen en kienhout, zodat er holen ontstaan, en de bodem moet uit fijn zand bestaan.

Het voer moet bestaan uit krachtig levend voer, maar er moet regelmatig bijgevoerd worden met plantaardige kost zoals sla etc.

De kweek is eenvoudig. Nadat een steen zorgvuldig is gepoetst worden daarop 500-800 eieren afgezet. Na het uitkomen worden de jongen in nestkuilen ondergebracht en door beide ouders intensief bewaakt en verzorgd.  Zodra ze vrij zwemmen kunnen de jongen worden gevoerd met Artemia-naupliën en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Heros octofasciatus, Archocentrus octofasciatus, Cichlasoma octofasciatum, Cichlasoma octofasciatus, Nandopsis octofasciata, Parapetenia octofasciata, Cichlasoma hedricki, Cichlosoma biocellatum, Cichlasoma biocellatum
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik