Crenicichla lepidota
(Heckel, 1840)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : BraziliŽ, Bolivia
Lengte vd vis : tot 45 cm
Min.lengte aquarium : 300 cm
Onder soortgenoten is deze vis tamelijk agressief, andere soorten worden over het algemeen met rust gelaten.  Het is echter een enorme rover.  Kleinere vissen worden dus als voedsel gezien.  Een territorium wordt ingericht.  Het aquarium moet worden ingericht met wortels en kienhout zodat schuilmogelijkheden ontstaan.  Een te felle verlichting wordt niet gewaardeerd.  De vis is niet geschikt voor te kleine aquaria.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van kleinere visjes.  Runderhart, wormen en kreeftjes worden ook genomen.  Ook is gewenning aan voedertabletten mogelijk.

De kweek is niet al te moeilijk.  De eieren worden in een ruim hol afgezet en bevrucht.  De eieren komen na 4-5 dagen uit en nog eens 10-12 dagen later zwemmen de jongen vrij.  De directe broedzorg wordt de eerste dagen door het vrouwtje uitgeoefend terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  Zodra de jongen vrij zwemmen neemt ook het mannetje aan de broedzorg deel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Vinod Kutty

Synoniem : Crenicichla edithae
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik