Crenicichla saxatilis
(Linnaeus, 1758)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Guyana's, Venezuela
Lengte vd vis : 25 cm
Min. lengte aquarium : 200 cm
Onderling zijn deze vissen tamelijk intolerant.  Het is dan ook het beste om ze paarsgewijs te houden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels, zodat schuilplaatsen ontstaan.  Ook planten kunnen als decoratie worden gebruikt.  Ze kunnen niet samen gehouden worden met vissen die veel kleiner zijn aangezien die dan als voer worden gezien.

Als voedsel moet krachtig levend voer worden gegeven.  Diepvriesvoer wordt ook geaccepteerd en na enige gewenning zelf droogvoer.

De kweek is bij een goed passend paar niet zo moeilijk.  Het is dan ook verstandig een zestal jonge exemplaren aan te schaffen zodat zich hieruit een koppel kan vormen. De overige exemplaren moeten verwijderd worden.  300-400 eieren worden afgezet en bevrucht in grote holen.  Na 4-6 dagen komen de eieren uit en nog eens 5 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Tot dit tijdstip wordt de broedzorg voornamelijk door het vrouwtje gedaan, maar hierna neemt ook het mannetje aan de broedzorg deel.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Sparus saxatilis, Sparus biocellatus, Sparus pavo, Scarus pavoninus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik