Julidochromis ornatus
(Boulenger, 1898)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Deze soort dient paarsgewijs te worden gehouden omdat de dieren onderling zeer agressief en onverdraagzaam zijn.  Het is verstandig om te starten met zes tot acht jonge exemplaren.  Als zich daaruit een paartje vormt moet de rest van de vissen worden verwijderd. Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  Ook kunnen wat harde planten zoals Vallisneria worden gebruikt als decoratie. Een territorium wordt ingericht en tegen indringers verdedigd.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  20-50 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Na het vrijzwemmen worden de jongen aan hun lot over gelaten maar zijn toch vrij veilig omdat ze zich blijven ophouden in de onmiddellijke nabijheid van het territorium.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  De allerkleinste jongen zijn enigszins gevoelig voor grote waterverversingen.

Foto beschikbaar gesteld door :

Diskusmann

IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik