Nanochromis parilus
(Roberts & Stewart, 1976)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : ZaÔre
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Onderling zijn de mannetjes van deze soort tamelijk agressief, ten opzichte van vrouwtjes vreedzaam.  Het aquarium kan, ondanks dat de vis wat graaft tijdens de broedtijd, worden beplant en verder worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  De bodem moet het liefst uit niet te fijn grind bestaan.  Helder, zuurstofrijk water wordt zeer op prijs gesteld.  Een gedempte verlichting door middel van drijfplanten doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Een territorium wordt ingericht.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  Ruim 100 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje neemt de directe broedzorg van de eieren en larven voor haar rekening terwijl het mannetje het territorium fanatiek verdedigt.  Na ongeveer een week komen de jongen tevoorschijn.  Het mannetje neemt dan ook actief deel aan de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en wat later met kleine cyclops en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Bjšrne Saetrang

Synoniem : Nanochromis parilius
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik