Taeniacara candidi
(Myers, 1935)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Manaus, BraziliŽ
Lengte vd vis : 7 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Onderling zijn de mannetjes van deze soort nogal agressief en ook grotere indringers van het territorium worden aangevallen.  Een mannetje moet met meerdere vrouwtjes worden samen gehouden en mag dus ook niet in een te klein aquarium worden gehouden.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder met kienhout en wortels zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Als gezelschap kunnen kleine zalmpjes worden ingezet zodat die als uitlaatklep kunnen dienen bij de verdediging van het territorium.  Op die manier worden de vrouwtjes enigszins met rust gelaten.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van Cyclops en muggenlarven.

De kweek is bij de juiste watersamenstelling niet moeilijk.  Tot 60 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtjes bemoeit zich met de directe broedzorg terwijl het mannetje de verdediging van het territorium op zich neemt.  Na 2-3 dagen komen de eieren uit en nog eens 6 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

Synoniem : Apistogramma weisei
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik