Satanoperca daemon
(Heckel, 1840)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Orinocogebied, Amazone, Rio Negro
Lengte vd vis : 30 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Tamelijk vreedzame soort, die alleen tijdens de paartijd ten opzichte van soortgenoten agressief is.  Een territorium wordt ingericht.  Aangezien de soort nogal sterk graaft, is het aan te raden om alleen maar sterke, harde planten te gebruiken aan de zijkant en achtergrond van het aquarium en deze planten goed te verankeren.  De vis is nogal warmtebehoeftig.  Bij temperaturen onder 27 graden wordt hij gevoelig voor ziektes.  Hij moet niet worden samen gehouden met agressieve soorten.

Als voer moet levend voer worden gegeven. Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

Over de kweek is nog weinig bekend.  Voor zover ik heb kunnen vinden zijn er slechts enkele succesvolle pogingen beschreven.  Bij een ervan werd een kuil gegraven en de 200 eieren werden op de bodemplaat van het aquarium afgezet en bevrucht. Het legsel werd daarna begraven.  Na enige dagen werden ze weer opgegraven en ondergebracht in een nieuwe kuil en weer begraven.  Enkele dagen later werden de jongen waargenomen boven dat nest.  Bij gevaar doken ze weer de bodem in.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jörg Albering

Synoniem : Geophagus daemon
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik